Megoldások figyelemzavarra

A figyelemzavar kezelésének első számú, gyógyszermentes alternativája

Impulzivitás

Ez a viselkedéses késztetések gátlásának hiányára utal. A gyermek egyszerűen nem képes uralkodni magán. A Neurofeedback tréning segítségével fejleszthetők azok a kontrollfunkciók, amelyek által ez a készség erőteljesebbé válik.

Elterelhetőség

Amikor figyelmünket a legkisebb környezeti zavaró inger is kibillenti, akkor elterelhetőségről beszélünk. A figyelemzavar egyik fő tünete szokott lenni, hogy a külső (vagy belső) történések elviszik a gyermek figyelmét. Sok gyakorlással az ebből fakadó tünetek jelentősen csökkenthetők.

Hiperaktivitás

Egy gyermeknél elvárható, hogy mozgékonyabb, mint egy felnőtt, viszont az a fajta aktivitás, amelyet a gyermek nem tud uralni, és amely a környezetet is próbára teszi, már komoly problémákat okozhat. A viselkedéses kontrollfunkciók erősítésével a hiperaktivitásra utaló tendenciák is csökkenthetők.

A legígéretesebb alternatíva

A tübingeni egyetem és a nijmegeni egyetem kutatói legújabb tanulmányokban kimutatták, hogy a megfelelően alkalmazatt neurofeedback számos esetben egyenértékű hatást hoz a Ritalinnal történő kezeléssel.