A Neurofeedback Tatabánya 2018 óta működő vállalkozás. Célkitűzésünk, hogy Komárom-Esztergom megyében minél szélesebb körben megismertessük tevékenységünket, azaz az idegrendszer fejlesztésének e modern, gép által történő fejlesztési lehetőségét, melyet a neurofeedback mint módszertan jelent.

Az indulásunk óta sok gyermek és felnőtt vette igénybe a tréningjeinket számos szép eredménnyel. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy 2022-ben megnyithattuk vállalkozásunk egy új tréning egységét, mely Neurofeedback Tata elnevezéssel immáron tatai helyszínnel is várja az érdeklődőket.

A vállalkozásunk erős kis csapatát öt fő képezi, négy tréner kolléga és a szakmai munkánkat segítő pszichológus kolléga. (https://neurofeedback-tatabanya.hu/rolunk/)

Magyarországon azon kevés számú és kivételes neurofeedback szolgáltatók közé tartozunk, akik két típusú neurofeedback tréningezési lehetőséget is kínálnak az ügyfelek számára. Tréning lehetőségeink elnevezése ugyan mind két esetben neurofeedback, és az idegi kapcsolatok visszajelzésére épül, hatásmechanizmusában és technikai feltételeiben azonban eltérnek egymástól. Annak eldöntése, hogy kinél melyik tréning típust alkalmazzuk a kívánt eredmény elérése érdekében, több tényező függvénye. Egyrészt meghatározó tényező a gyermek klienseink esetében az életkor, de nagyon fontos szempont mind a gyermekeknél, mind a felnőtteknél az anamnézis felvétele során előtérbe kerülő tünetek összessége, a fejleszteni kívánt célok és az esetlegesen fennálló kórelőzmények megléte.

A neurofeedback eljárások e két technikája mentén (ILF neurofeedback és Amplitúdó neurofeedback) képesek vagyunk a szolgáltatásunk és a szakmai kompetenciáink keretei között teljes körű idegrendszeri fejlesztést és teljesítményfokozást nyújtani a hozzánk fordulóknak. Sok esetben sor kerül akár a két technika egymást követő alkalmazására is, mely tapasztalataink szerint számos pozitív eredményt hoz.

Csapatunk tréner munkatársai a hét hat napján hétfőtől-szombatig, délelőtt és a délutáni órákban is a tréningezők rendelkezésére állnak. Tatabányán jelenleg két, Tatán pedig egy munkaállomáson kellemes környezetben várjuk az érdeklődő felnőtteket és gyermekeket. Nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatos szakmai továbbképzésre, valamint 2018 óta azon dolgozunk, hogy jól működő szakmai kapcsolatot ápoljunk más segítő szakmában dolgozókkal: fejlesztőpedagógusokkal, mozgásterapeutákkal, szakmai szervezetekkel, dietetikussal, coachokkal, gyermek –és felnőtt pszichológussal.

Az alábbiakban egy kisebb áttekintőt olvashattok arról, hogy a két technika miként trenírozza az idegrendszerünket, és általában melyiket milyen tünetek kapcsán szoktuk alkalmazni.

1. ILF neurofeedback technika:

Ha agyunk számára a megfelelő visszajelzést adjuk a saját működéséről, akkor figyelmünk, iskolai és munkahelyi teljesítményünk javul. Mindez az agyunk, idegrendszerünk számára egy tréning, egy edzés, úgy, mint a testünk és a vázizmaink számára a test edzése. Az eljárás során a rendelkezésünkre álló technikai eszközök segítségével az agy önmagát szemléli működés közben, és ezáltal elkezdi magát egyre jobban szabályozni. Az idegrendszer önszabályozó mechanizmusának fejlesztésével az egyén kiegyensúlyozottabbá válik, figyelmi teljesítménye javul, mentális funkciói fejlődnek. Az ILF neurofeedback tréning során a technika segítségével a kliens agyi aktivitását rögzítjük és az általa nézett monitoron, valamely film, mese, animáció formájában láthatóvá tesszük azt a páciens számára, annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyük az idegrendszer tanulási, változási folyamatait. Ezen eljárás kapcsán, tehát az agynak képletes értelemben véve egy tükröt mutatunk, és megmutatjuk neki, hogy milyen is ő működés közben. Azaz ez egy, az idegsejt hálózatok működésének visszatükrözésén alapuló eljárás, melynek kapcsán képes az emberi idegrendszer az idegi kapcsolatainak fejlesztésére, átszerveződésére implicit, tudattalan tanulási mechanizmus által.

Néhány példa arra, amikor elsősorban az ILF tréninget alkalmazzuk:

 • belső szabályozási problémák: düh, agresszió, impulzív megnyilvánulások
 • hiperaktivitás
 • tanulási nehézségek
 • tikk, tourette
 • migrén
 • pánik
 • szorongás
 • ADD/ADHD
 • autizmus/asperger szindróma
 • iskolai felkészülés

 

Ezzel a technikával már egész pici gyerekek is tudnak tréningezni, természetesen amennyiben az eszköz veszélyeztetésének lehetősége nem áll fenn. Így az életkori alsó határ általában 4 év.

 

2. AMPLITÚDÓ neurofeedback tréning:

Álláspontunk szerint a módszert idősebb (iskoláskorú) gyermekeknél és felnőtteknél lehet hatásosan alkalmazni. Ezen eljárás explicit, tudatos tanulási mechanizmuson alapul. A tréning tudatos erőfeszítést és a kliens bevonódását igényli, így ez akkor ajánlott, ha a kliens aktívan részt tud venni a tréning technika megértésében és annak gyakorlatában.

Ha a kliens képes tudatosítani, hogy a képernyőn látható agyhullámokra Ő van hatással, hogy azok alakulását Ő tudja befolyásolni, a technika sikerrel alkalmazható. A figyelem fejlesztése és az impulzuskontroll kialakítása szempontjából rendkívül erőteljes módszer, amelynek eredményességét számos kutatás igazolja. Az eljárás során az egyes agyi hullámtartományokat tréningezzük. Ezt operáns kondicionálás révén érjük el: a kívánt irányú elmozdulást jutalmazzuk (a képernyőn látható film lejátszása elindul) a nem kívánt hullámaktivitást „büntetjük” (a képernyőn látható film megáll).

Az amplitúdó tréning célja a kliens idegrendszerének finomhangolása. A cél, hogy a technika segítségével megtanítsuk a tréningező személyt, hogy bizonyos frekvenciatartományú agyhullámaiból (EEG) többet, vagy kevesebbet (vagyis kisebb, vagy nagyobb amplitúdóban) termeljen (innen ered az amplitúdó tréning elnevezés). Ezen neurofeedback kezelések során az egyének úgy tanulják meg szabályozni saját agyműködésüket, hogy pozitív, megerősítő, vagy éppen büntető jellegű visszajelzéseket kapnak. Az agyhullámok kívánt irányba történő változásait a tréning során vizuális- és/vagy hangjelzésekkel jutalmazzuk, erősítjük meg.

Néhány példa arra, amikor az amplitúdó tréning alkalmazzuk:

 • figyelmi problémák
 • ADD/ADHD
 • tanulási nehézségek
 • teljesítményfokozás
 • szorongás
 • stresszkezelő és stressztűrő készség fokozása
 • magasabb vitalitási szint
 • sportolók mentális teljesítményének növelése.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet a szolgáltatásainkkal kapcsolatban, keress minket bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

neurofeedback.tatabanya@gmail.com +36 70/4364443

neurofeedbacktata@gmail.com +36 20/6284490